Немски Коледен Базар Пловдив
Немски Коледен Базар Пловдив
logo_events_2

С подкрепата на

На много места по света очакването на един от най-светлите празници в християнската традиция – Рождество, се е превърнало в събитие, което събира хората заедно цял месец преди Коледа. Тази традиция възниква в Германия и Австрия още преди 500 години с коледните базари, където всяка вечер посетителите имат възможност да общуват, да се насладят на вкусна храна и сгряващи напитки и потопени в празнична атмосфера заедно да отброяват оставащите дни до празника. Месец преди Коледа градовете са пищно украсени от многобройните коледни базари, създаващи много добро настроение, откъсващи хората от ежедневния им бит, създаващи приказни пространства на уют и топлина в зимните вечери.

За пръв път в България подобен коледен базар се провежда през 2011 година в София. В основата на концепцията му лежи идеята за пренасянето на автентичната немска традиция в празнуването на Коледа на територията на България. За целта специално се проектира и строи на място мини коледно градче от празнично украсени дървени къщички, предлагащи на посетителите типични за немската кухня ястия, топло вино и лакомства за децата, както и ръчно изработени сувенири – дървени играчки, коледна украса. В сърцето на това градче се поставя сцена, на която всеки ден се провежда културната програма на събитието – куклен театър, коледни музикални изпълнения на различни изпълнители, концерти на училища, детски градини и благотворителни фондации, като основен акцент в програмата е Дядо Коледа, който всяка вечер носи подаръци за децата и помага на специален гост да отвори поредното прозорче от Адвент Календара. Всяка година Немски Коледен Базар подпомага и конкретна социална кауза чрез събиране на дарения и предоставяне безвъзмездно сцената и територията на базара на фондации, занимаващи се с благотворителност. Обособена е и зона за анимация и забавления за най-малките посетители.

Идеята за Немски Коледен Базар в София възниква сред представителите на немското общество в България. С подкрепата на Германо-българската търговска камара и Посолството на Германия в София се организира за пръв път през 2011 г. от фирма „ДиБи-Ивентс“ ООД в тясно сътрудничество с фирма Lufthansa Technik Sofia. За осъществяването на Немски Коледен Базар организаторите привличат множество български и немски фирми като участници и сътрудници, някои от които избират базара, за да организират фирмените си коледни тържества. Постепенно събитието придобива огромна популярност, което води до разрастването му и от 2012 г. започва да се провежда паралелно и в гр. Пловдив по покана на Община Пловдив, където за организацията фирма „ДиБи-Ивентс“ ООД си сътрудничи с фирма Winterhalder България. Получава подкрепата освен на Посолството на Германия в София и тази на Посолството на Австрия, а през 2013 г. зад тази инициатива застава и Посолството на Конфедерация Швейцария.

Галерия